Project in de kijker: nieuw toegangscontrolesysteem voor Sint-Jan Berchmans in Avelgem

Hoewel Protecta intussen al 30 jaar bestaat, is deze afdeling binnen Lecot niet helemaal gekend bij het grote publiek. We geven graag even een inkijk in hun activiteiten aan de hand van een mooi project in Avelgem. “Protecta is ontstaan uit het aankopen van hardware en het zoeken naar totaaloplossingen voor de vakman binnen Lecot. Van daaruit zijn we ons gaan specialiseren en hebben we intussen een team van experten opgebouwd die de beste totaaloplossing kunnen bieden voor de klant.” dixit Pieter Theys, groepsmanager voor Lecot Protecta.

Wat doet Protecta?

Lecot Protecta zorgt voor een totaaloplossing op maat wat betreft beveiliging, toegangscontrole en automatisatie voor gebouwen. Ze selecteren, integreren en installeren de meest geschikte toegangscontrole en beveiligingssystemen van alle A-merken op de markt. Daarnaast staan ze ook in voor de installatie van nooddeurbewaking, rook- en warmteafvoer en elektronische sleutelkasten. Ook achteraf kan je op hen rekenen voor onderhoud, herstellingen en advies door experts. Bovendien kan de klant intekenen voor een 7 op 7 service met wachtdienst.

Protecta is gespecialiseerd in beveiligingsoplossingen voor ziekenhuizen, verzorgingsinstellingen, penitentiaire instellingen, psychiatrische instellingen, banken, scholen, universiteiten, gemeentebesturen, overheidsinstellingen, industriële- en kantoorgebouwen. Deze service is er voor kleine én grote projecten en biedt oplossingen gaande van één deur tot een totaaloplossing voor een volledig gebouw.

Beveiligingsplan op maat

Lecot Protecta stelt een plan op maat voor dat het best bij de behoeftes van de klant past. Dit kunnen ze mogelijk maken dankzij de grote diversiteit aan leveranciers en merken, en dankzij hun eigen installatiedienst. Ze selecteren, integreren en implementeren de meest geschikte toegangscontrole- en specifieke veiligheidssystemen afhankelijk van het project. Protecta zorgt ook voor de nodige opleidingen zodat de klant zelfstandig aan de slag kan met het toegangscontrolesysteem en ze staan altijd paraat met hun serviceploeg om de nodige hulp en onderhoud te bieden.

Toegangscontrolesysteem voor Sint-Jan Berchmans in Avelgem

Interview met Giovanni Lamaire, verkoopsleider bij Lecot Protecta.

Welke totaaloplossing heeft Lecot Protecta gerealiseerd voor Sint-Jan Berchmans?

“Op deze mooie site installeerden we een toegangscontrolesysteem in de drie gebouwen van de school met een 150-tal toegangen waarbij de klant sleutelloos en op maat toegang kan beheren van zijn personeel. We kozen hier voor het toegangscontrolesysteem van Salto Systems waarbij we badgelezers op toegangsdeuren en -poorten hebben geïnstalleerd en de nodige software hebben voorzien zodat de gebruiker de juiste toegangen kan beheren en opvolgen.”

Wat zijn de voordelen voor de klant?

“De klant kan gemakkelijk zelf de toegang beheren voor zijn personeel en bezoekers over de ganse site. Hij kan dit op korte termijn en tijdelijk ook aanpassen gelinkt aan eventuele wijzigingen in gebruik of personeel. De klant heeft ook de volledige vrijheid over de indeling van zijn systeem, het gewenste beveiligingsniveau en kan het aantal/ type toegangspunten bepalen. Op deze manier is er enorm veel flexibiliteit zonder dat er technische ingrepen moeten gebeuren. Ook kan de gebouwbeheerder ten allen tijde gebruikersinformatie opvolgen van elk toegangspunt, hij kan zien wie waar op welk moment is geweest. Ook op vlak van veiligheid is dit systeem een mooie aanvulling.”

“Wij zijn heel blij met de manier waarop Lecot Protecta ons heeft bijgestaan in het zoeken naar een juiste oplossing voor onze site. We hebben verschillende gebouwen en wilden de toegang specifiek kunnen beheren met één overkoepelend systeem. We zijn zeer blij met hun advies en de aangereikte oplossing van A tot Z.”

Mieke Bothuyne, campusdirectrice Sint-Jan Berchmans

Wat zijn de troeven van Lecot Protecta voor dergelijk project?

“De sterkte van Lecot binnen dit project was in de eerste plaats dat we met alle stakeholders op de werf en de bouwheer zijn gaan samenzitten om alle noden en vereisten in kaart te brengen. Dankzij onze ervaring met bouwpartners en verschillende soorten toegangscontrolesystemen konden we de technische vereisten, de veiligheidsverwachtingen en het gebruiksgemak optimaal invullen met de juiste oplossing. Zo konden we dus de juiste opties voorleggen op vlak van hard- en software, merken en systemen zodat de klant de juiste oplossing krijgt. Vanuit onze ervaring kunnen we alle oplossingen ook installeren en onderhouden en de klant na installatie ook bijstaan met service. Mocht er toch iets fout lopen dan kunnen we snel helpen doordat we diverse interventieploegen op de baan hebben. Lecot Protecta kan het project begeleiden van in de ideefase tot installatie en service achteraf, da’s een sterke troef.”

Welke partijen waren nog betrokken in dit project?

“In dit project werkten we uiteraard nauw samen met de school. Daarnaast met bouwbedrijf Alheembouw, VK engineering ingenieursbureau, Group III architectenbureau, binnenschrijnwerk Provoost, buitenschrijnwerk Alu De Witte en natuurlijk Salto voor het elektronisch beslag en de software.“

Welke uitdagingen waren er en wat is je bijgebleven?

“De moeilijkheid binnen dit project was dat er aparte gebouwen en afdelingen zijn, zoals het college en de basisschool, met elk hun eigen noden en wensen. Ze willen elk op hun eigen manier gebruik maken van de toegangscontrole in hun eigen gebouw en daarnaast hebben ze hun eigen behoeftes voor het gebruik van de gemeenschappelijke sporthal. Toch zijn we erin geslaagd om alle noden op elkaar af te stemmen en een passende technische oplossing te voorzien die voor iedereen werkt.”

En wat was de reactie van de klant?

We polsten even bij Mieke Bothuyne, campusdirectrice van Sint-Jan Berchmans, wat zij van het nieuwe toegangscontrolesysteem én de samenwerking met Lecot Protecta vond.

“Wij zijn heel blij met de manier waarop Lecot Protecta ons heeft bijgestaan in het zoeken naar een juiste oplossing voor onze site. We hebben verschillende gebouwen en wilden die elk specifiek kunnen beheren met één overkoepelend systeem. We zijn zeer blij met hun advies en de aangereikte oplossing van A tot Z. We willen onze nieuwe sporthal ook kunnen verhuren aan externe clubs van buiten de school. Dankzij ons toegangscontrolesysteem kunnen we de externe gebruiker ook een badge geven en deze enkel voor de gereserveerde periode toegang geven. We hebben geen gedoe meer met extra sleutels aanmaken of deze af te geven en terug te krijgen. Bovendien is er geen veiligheidsrisico meer bij het verlies van sleutels. Lecot Protecta stelde ons het perfecte alternatief voor. Bedankt!”