In professionele omgevingen staan digitalisering en papierloos werken centraal. Digitaal werken heeft dan ook verschillende voordelen, zoals winst in efficiëntie, duurzamer werken en de (toekomstige) regelgeving volgen. Net daarom moedigen wij onze klanten aan om de stap naar digitale administratie te maken. We geven je als Lecot-klant verschillende instrumenten om die transitie eenvoudiger te maken.
Voordelen van digitale facturatie
Digitaal factureren is efficiënt
Dankzij facturatiesoftware is het de laatste jaren erg eenvoudig geworden om administratieve documenten digitaal op te maken en veilig te verzenden. Digitale facturatie heeft dan ook verschillende voordelen voor je organisatie:
- Snellere verwerking van documenten en minder administratieve last.
- Lagere foutenmarge door automatische verwerking.
- Lagere kosten voor afdrukken en verzenden.
Je kan je digitale facturen bij Lecot ontvangen via e-mail of via een EDI-integratie. Zo ben je meteen in orde met de Peppol-verplichting die de overheid vanaf 2026 aan elke Belgische onderneming oplegt. Verder op deze pagina lees je daar meer over.
Kleinere papierberg
Afgedrukte facturen maken de papierberg groter. Dat past niet in een duurzame bedrijfsvoering met oog voor minder CO2-uitstoot en besparingen op afval, water en energie.. Iets waar we bij Lecot actief aan werken en waar ook onze leveranciers en klanten mee bezig zijn.
Daarom lanceerden we in 2024 een oproep om over te stappen naar digitale facturatie. Het resultaat van deze actie? Een besparing van maar liefst 19.460 minder papieren facturen per maand, ofwel 233.520 vellen papier in 1 jaar. Hiervoor begeleidden we onze klanten om over te stappen op facturatie via e-mail of EDI.
E-invoicing wordt verplicht voor B2B-transacties
Vanaf 2026 zijn Belgische ondernemingen wettelijk verplicht om e-invoicing via Peppol te omarmen. Je tijdig voorbereiden op digitale facturatie, is daarom cruciaal.
Wat is Peppol?
Peppol staat voor Pan-European Public Procurement On-Line. Het is een internationaal netwerk dat bedrijven en overheden toelaat om elektronische documenten uit te wisselen. Het werkt via een gecertificeerd netwerk van leveranciers die facturen in een gestandaardiseerd en beveiligd formaat verwerken en uitwisselen. Vanaf 2026 wordt het in België de standaard voor digitale facturatie.
Wat verandert er vanaf 2026?
De Belgische overheid verplicht bedrijven om vanaf 1 januari 2026 alle B2B-transacties via Peppol te laten verlopen. Het gevolg is dat papieren facturen of facturen in pdf niet langer worden toegestaan. E-invoicing via Peppol wordt vanaf dan de enige optie.
België wil hiermee de facturatiestromen tussen bedrijven en overheden efficiënter maken en fraude tegengaan. Wie niet op tijd de overstap maakt, riskeert sancties en zal hinder ondervinden bij betalingen en samenwerkingen met andere bedrijven.
Wat verandert er bij Lecot?
Lecot is volledig voorbereid op deze stap. We geven onze klanten dan ook graag de kans om nu al e-invoices te ontvangen via Peppol. Meer informatie via onze Finance-afdeling.
- +32 56 36 45 39
Zo staat Lecot klanten bij
Digitalisering vraagt veel van bedrijven in de bouw. Dat begrijpen we bij Lecot heel goed. Daarom helpen we jou graag de overstap van papieren administratie naar elektronische facturatie te maken. Onze services spelen hierop in.
Lecot EDI
Lecot EDI (Electronic Data Interchange) legt een link tussen jouw eigen interne systemen en die van ons. Zo komen de gegevens rond jouw bestellingen rechtstreeks bij ons binnen, zonder dat er menselijke tussenkomst nodig is. Alle administratieve documenten – van inkooporders over facturen tot leveringsbevestigingen – komen bovendien synchroon en automatisch binnen.

Vraag het aan onze dienst facturatie
Wil jij overstappen op digitale facturen? Contacteer dan onze facturatiedienst voor meer informatie en advies.
- +32 56 36 45 39